I zmniejszenie szansy na przedwczesną śmierć o 29%?
Intrygujący tytuł, prawda? Słyszałeś kiedyś to słowo? Fleksitarianie? Ja też nie (do wczoraj), aczkolwiek szukałem go od jakiegoś czasu.
Dlaczego? Bo świadomie ograniczam ilość mięsa w mojej diecie, ale nazwanie mnie wegetarianinem byłoby niezgodne z prawdą, ponieważ jadam mięso. Ale skoro je ograniczam, to mięsożercą też nie jestem.
To kim ja właściwie jestem? Okazuje się, że fleksitarianinem. A dobrze jest być kimś, dobrze mieć się z czym identyfikować, bo wtedy chcemy tacy właśnie być. Tak naprawdę chciałbym być wege, ale to jednak za dużo dla mnie (przynajmniej, póki co).
Ale o czym w tym odcinku?
- o tym, dlaczego mięso jest złe (w liczbach, faktach i badaniach) w 3 kategoriach patrzenia – naszego zdrowia, naszej planety, naszej moralności i sumienia,
- dlaczego jedzenie mięsa zwiększa szanse na opuszczenie świata zdecydowanie za szybko, nawet o 29%,
- co ile godzin (tak, godzin!), nasz gatunek produkuje Holocaust,
- dlaczego naprawdę warto, nawet jak masz w d… los zwierząt, abyś zastanowił się nad niejedzeniem mięsa,
- jak podejść do tematu mądrze – tak, aby można było wciągnąć pysznego steka od czasu do czasu, a przy okazji ograniczyć konsumpcję mięsa na przykładzie moich sposobów
- czemu ta nazwa “fleksitarianin” jest tak ważna, aby uratować naszą planetę.
Materiały
- Oba filmy, o których wspominałem w podcaście, tzw. “musieć obejrzeć” (z angielskiego must see):
- Dlaczego Mięso jest Najlepszą Najgorszą Rzeczą na Świecie (https://www.youtube.com/watch?v=NxvQPzrg2Wg&t=6s)
- Czy mięso jest niezdrowe? (https://www.youtube.com/watch?v=ouAccsTzlGU)
- Film dokumentalny na Netflix “What the health”: http://whatthehealthfilm.com
- Badanie Polaków pod kątem konsumpcji mięsa: https://www.green-news.pl/33-mieso-fleksitarianizm-wege